KlippningSvartvittjordelit.jpg

Det är viktigt att inte klippa gräsmattan för lågt de första gångerna på säsongen utan låta gräset återhämta sig efter vintern. Gräset växer som mest under den första delen av säsongen och då bör den klippas 1-2 gånger i veckan. När den riktiga sommarvärmen kommer avtar tillväxten och då behöver gräset inte klippas lika ofta. Efter sommaren ökar tillväxten igen för att sedan minska och helt avstanna när frosten kommer.

Klipphöjd. Det är viktigt att tänka på att aldrig klippa mer än 1/3 av grässtrået åt gången. Bli gräsmattan gul efter klippning kan detta vara ett tecken på att klipper för lågt, höj klipphöjden lite och testa igen.

Kortklippta gräsmattor är känsligare för slitage och uttorkning, klipp därför inte din gräsmatta kortare än 30-40mm, detta gäller generellt men har du en bra gräsklippare och klipper ofta, gödslar och vattnar kan du komma ner på dessa klipphöjder.
Du bör försöka undvika att klippa gräset när det är som varmast och soligast ute, då gräsmattan är känslig.

Välslipade gräsklipparknivar är viktigt att ha eftersom risken för sjukdomsangrepp och uttorkning minskar om snittytan är skarp.

För dig som inte orkar eller hinner med att klippa gräset 1-2 gånger i veckan så finns det så kallade robotgräsklippare. En robotgräsklippare ser till att du alltid har en välklippt gräsmatta. Men normalt sett så använder man sig av en rotorklippare eller de lite exklusivare cylinderklipparna.